Šatky, nosiče klokanky : Áno/Nie?

Ahojte maminky.

Určite ste čítali množstvo názorov a článkov, čo sa týka nosenia klokaniek, nosidiel a ergonomických nosičov. 

V tomto blogu sa pozrieme na to, či je využívanie týchto pomôcok pre Vášho drobca vhodné.  V úvode však informujeme, že nevyzdvihujeme ani jednu z týchto pomôcok. Je iba na Vás, ktorú variantu si zvolíte. Pred rozhodnutím je ale dobré dozvedieť sa o výhodách či nevýhodach každej z nich.

ŠATKY , KLOKANKY a ERGONOMICKÉ NOSIČE

Existujú rôzne názory, ktoré tvrdia, že nosidlá, klokanky a šatky sú vhodné a bezpečné na nosenie detí. Naopak nájdete aj vyjadrenia, ktoré zastávajú, že pre zdravý vývin Vášho dieťatka by ste mali používať kočík.

Výhody a nevýhody nosenia dieťatka v šatke.

Mnoho rodičov preferuje nosenie dieťatka v šatke. Jedným z dôvodov je aj to, že šatky na nosenie sú módnym trendom tohto storočia. Keď sa na to pozrieme z dlhodobého hľadiska, už v dávnej histórii matky nosili svoje deti stále so sebou. V istom zmysle teda táto potreba pramení už z podstaty matky. U nás na Hovienkove Ti prinášame rôzne druhy šatiek, nosidiel a ergonomických nosičov. https://www.hovienkovo.sk/nosidla--klokanky/ 

„Čo sa týka šatkovania, väčšinou s ním mám dobré skúsenosti. Je vhodné najmä u detí s vyšším svalovým napätím, ktoré sa často napínajú do luku. Tam šatka pri polohe dieťaťa schúleného do kĺbka veľmi pomáha. Opatrná by som bola u detí hypotonických (nižší svalový tonus, nižšie svalové napätie, lenivejšie deti), ktoré v šatke ešte viac spohodlnejú,“ vysvetľuje fyzioterapeutka Jana Tůmová

Mamička, obrovskou výhodou nosenia tvojho drobca v šatke je jej praktické využitie. Ocenia to hlavne pragmatické mamičky, ktoré neustále niečo robia, ale zároveň chcú mať dieťatko vždy pri sebe. Umiestnením bábätka do šatky získa mamina voľné ruky na rôzne práce, no nemusí odísť od svojho pokladu ani na sekundu. Ďalším plusom je to, že aj dieťatko sa cíti viac v bezpečí a má pocit ako keby bolo stále v brušku. Počuje tlkot mamičkino srdca, ktorý počúvalo 9 mesiacov, čo prispieva k tomu, že  je oveľa pokojnejšie. Je veľmi dôležité ako dieťatko do šatky uložíš. Treba dávať pozor na to, aby malo  správne položenú hlavičku či chrbátik a cítilo sa pohodlne. 

Prikladáme link videonávodu ako správne uviazať šatku: 

https://www.youtube.com/watch?v=zMkKfBNudUM 

V ďalšom článku sa dozviete aký je rozdiel medzi klokankou a ergonomickým nosičom...