Hračky od 3. mesiacov

 Ahojte maminky,

v poslednom článku sme sa venovali prečo su hračky dôležité pre vývoj bábätka. Ak ste ho nečítali a chcete sa dozvedieť o hračkách viac, pozrite si článok - Prečo sú hračky dôležité pre vývoj dieťatka.

  

 Plyšové hračky

Ak už dieťatko udrží hračku v rukách dlhšie a začne si ju posúvať z ruky do ruky, nastal čas na mäkké a príjemné hračky. Sú na to hneď dva dôvody. Prvým je to, že keď dieťatko hračku drží, skôr alebo neskôr ju odhodí. A hádzanie sa u väčšiny detí stane na určitý čas dosť veľkou záľubou.

Precvičujú si tým motoriku, keďže hračku znovu a znovu uchopia. Zároveň spoznávajú fakt, že ak hračku pustia, tak spadne. Druhým dôvodom je, že už hračky a ich výzor vnímajú oveľa výraznejšie. Dokážu si k ním vytvoriť citové puto a tým si rozvíjajú aj emocionálnu stránku. Toto puto medzi dieťatkom a hračkou môže byť veľmi silné a trvať aj dlhšie obdobie. Vypchaté hračky sú pre dieťa ľahko uchopiteľné (vedia ich objať!). Stimulujú u dieťatka zmysel pre dotyk, najmä ak ide o hračku, ktorá má veľa textúr - nejasný chvost, chlpaté uši alebo oblečenie z rôznych materiálov. Ale pozor mamička.

Odporúčame zaistiť, aby sa tvoje bábätko pritúlilo s bezpečne vypchatou hračkou. Najlepšie sú také s vyšitým nosom a očami namiesto gombíkov alebo iných malých predmetov, ktoré môžu spadnúť, aby ich dieťatko neprehĺtlo. Veľa takých nájdeš aj u nás na Hovienkove.

Keď bude tvoj poklad schopný sedieť a plaziť sa, začnú ho lákať hračky, ktoré mu pomôžu skúmať svet. Napríklad hračky s časťami, ktoré sa môžu otvárať a zatvárať, hádzať, buchnúť a padať. 

Hračky do vody

 Hračky do vody 

Ak už dieťatko dokáže samo sedieť, môžeme pridať aj nejaké hračky do kúpeľa. Tieto hračky sú jednoduché - rybky, korytnačky, pískacie knižky a podobne. Ich cieľom je dieťa pri kúpeli zabaviť. Môže ich chytiť, stlačiť, prinútiť ich, aby sa pohli. A práve tieto aktivity dieťatko naučia princípu príčina-následok. Ak hodím hračku na vodu - voda špliecha. Ak urobím vlnu - vlna pohne hračkou a podobne. Dieťatko si potom dokáže tieto príčinno-následné vzťahy lepšie uvedomovať aj mimo hru vo vani. Zároveň dokážeš učiť svoje bábätko aj základným citoslovciam - kvak, čľup, šplech atď. 

 Edukačné hračky

Približne v 15.mesiaci už dieťatko rozvíja jemné motorické schopnosti. Dokáže postaviť vežičku pri hre s drevenými kockami, učí sa rozoznávať rôzne tvary hračiek. Veľa drevených, farebných hračiek, ktoré pomôžu dieťatku v tejto fáze života nájdeš v sekcii edukačné hračky.  Táto kategória hračiek je dosť dôležitá, a preto aj rozsiahla. Rozhodli sme sa teda, že jej venujeme samostatný blog, ktorý zverejníme už čoskoro.

a bonus na záver

AdobeStock_163974655

Zrkadlá

Zrakadlá síce nie sú hračkou, s ktorou by sa mohlo dieťatko hrať, ale môžu poskytnúť tebe aj tvojmu pokladu veľa zábavy. Kým nemá dieťatko aspoň rok, takmer určite si neuvedomí, že v zrkadle vidí seba. No uvedomuje si pohyb v ňom a výrazy tváre. Môžeš sa do zrkladla pozerať spolu s ním, robiť nejaké grimasy a sleduj, či sa ťa pokúsi napodobniť ;)

Mamička veríme, že sme ti trošku pomohli, výber je už len a len na tebe. Samozrejme - daných vekových údajov sa nemusíš držať presne. Každé dieťatko je individuálne a niektoré detičky sa vyvíjajú rýchlejšie. Preto treba tento popis prispôsobiť konkrétnemu dieťatku.

Prajeme príjemné upratovanie hračiek a radosť v deckých očiach :)

Zhrnutie na záver

0- 5 mesiacov - hrkálky, kolotoče nad postieľku, zvukové hračky

od 6 mesiacov - plyšáky, otváracie/zatváracie hračky, hračky so zvukmi,

od 9 mesiacov - hračky do vody

od 15 mesiacov - drevené, edukačné hračky, ktoré rozvíjaju mozog a vnímanie osobnosti