Rozdiel medzi klokankou a ergonomickým nosičom

rozdiel medzi klokankou a ergonomickým nosičom

V predošlom blogu sme sa venovali výhodám a nevýhodám nosenia dieťatka v šatke. Ak ste ho nečítali a chcete sa dozvedieť viac o šatkách alebo klokankách, pozrite si článok Šatky, nosiče, klokanky: Áno/ nie ?

Ak by sme to zhrnuli, môžeme povedať, že ak sa rozhodneš pre akúkoľvek variantu nosičov, tak sa z teba stáva slobodnejšia maminka a máš viac možnosti ísť všade kam len chceš. Určite to poznáš, ak ideš na nákupy s kočíkom, máš obmedzené možnosti. Nie všade sa zmestíš, minimálne jednou rukou musíš kočiar stále držať a občas musíš od neho aj odbehnúť. Ale naopak kočík má veľký úložný priestor, a tak nemusíš nosiť ťažké tašky.  Je teda na tebe, ktorú z výhod uprednostníš.

Pozrime sa však aj na nevýhody. Všeobecnou nevýhodou šatiek je nesprávne držanie chrbátika dieťatka. Existujú názory, že nie je vhodná pre jeho zdravý vývoj a taktiež mu nie je príjemne, keď  nevidí na okolitý svet. Zvykne byť plačlivé a nepokojné ak nie je šatka správne uviazaná a nie je posadené správne.

 Rozdiel medzi klokankou a  ergonomickým nosičom.

Čo sa týka nosenia detí v ergonomických nosičoch, MUDr. Pavel Mífek (pediater) radí:

“Nosenie detí a blízky kontakt medzi rodičom a dieťaťom zabezpečuje u detí vyplavovanie hormónov, ako sú oxytocín a endorfíny. Tie napomáhajú deťom k upokojeniu a zmierňujú bolesť v prípade kolík, refluxu, rastu zubov, či iných bolestivých stavov. Dieťa v bezprostednej blízkosti rodiča je upokojené a lepšie zaspáva, čo má celkový priaznivý efekt na jeho vývoj. “

rozdiel medzi klokankou a nosičom

Podstatný rozdiel medzi klokankami a ergonomickými nosičmi je v správnom držaní tela. Klokanka to neumožňuje, lebo bábätko nemá pekne zaoblený chrbátik. Takisto je problém, ak je v klokanke dieťatko otočené tvárou dopredu. V takom prípade opiera chrbátik o rodiča, čo je zo zdravotného hľadiska pre dieťatko nevyhovujúce. V klokanke je ťažké dosiahnúť správne podsadenie, pretože bábätko nesedí na široko, ale visí,  a to nie je z ergonomického hľadiska pohodlné.

Naopak ergonomické nosiče sú z bezpečnostného hľadiska pohodlnejšie, pretože dieťatko má prirodzene zakrivený chrbátik v tvare písmena C tak, ako bolo uložené v maternici. Bábätko má v nosiči nôžky správne na široko, v tvare písmena M, zaguľatený chrbátik v správnom tvare a  správne uloženú hlavičku. U nás na Hovienkove ti odporúčame práve takéto nosiče.

https://www.hovienkovo.sk/nosidla--klokanky/

No nebuď smutná maminka. Ak nie si zástankyňou takéhoto nosenia dieťatka, nič nepokazíš ani klasickým kočíkom. Neexistuje žiadna teória, ktorá by tvrdila, že detičky, ktoré sú prenášané v kočíkoch by boli menej šťastné ako tie, ktoré sú nosené na mamkinom tele. A keďže vždy nám ide v prvom rade o šťastie dieťatka,  na Hovienkove ti ponúkame široký výber  hlbokých  alebo športových kočíkov:

https://www.hovienkovo.sk/cestovanie/ 

Veríme maminka, že týmito tipmi a trikmi ti uľahčíme  rozhodovanie v správnom výbere nosenia svojho dieťatka.