Kŕmenie

Ahojte mamičky,

v poslednej dobe je dosť často diskutovanou témou jedlo. Nemáme na mysli len bežné diskusie o zdravej strave či o potravinových intoleranciách, ale hlavne o tom kedy a ako začať podávať stravu našim najmenším pokladom. Preto sa v tomto blogu budeme venovať kŕmeniu detičiek a poskytneme zopár rád a trikov, ako zvládnuť aj toto obdobie čo najlepšie.

Úplne na začiatok zdôrazňujeme, že každé dieťa je individuálne, a preto neexistuje žiadne generálne pravidlo, ktoré bude stopercentne platiť u každého.

Najskôr si uvedieme zopár rád z hygienického hľadiska, ktoré vám pomôžu predísť zdravotným problémom vašich pokladov.  Tieto rady sa budú týkať aj mamičiek, ktoré ešte na bežnú stravu neprechádzajú, ale kŕmia svoje bábätka sušeným mliečkom. Niektoré ťažkosti, ktoré trápia brušká vašich bábätiek môžu byť spôsobené baktériami. Preto je dobré dodržiavať tieto zásady, aby ste sa týmto ťažkostiam vyhli:

  • vždy sterilizujte všetko, v čom bábätku jedlo pripravujete aj podávate (od fľašiek, cumlíkov, misiek, lyžičiek až po misky, v ktorých jedlo pripravujete a uchovávate) 
  • stravu pre bábätka pripravte až vtedy, keď sa chystáte na kŕmenie (táto rada sa týka mamičiek, ktoré svojim bábätkám pripravujú sušené mliečka)
  • Vybavenie,ktoré prešlo procesom sterilizácie je najlepšie nechať uschnúť na papierovej utierke
  • Tak ako umývate a sterilizujete všetko vybavenie, nezabúdajte aj na svoje ruky. Pred prípravou aj kŕmením je teda vhodné si ruky umyť
  • pri príprave mliečka platí pravidlo, že mlieko, ktoré bábätko nedopilo je lepšie vyliať a pri ďalšom kŕmení použiť čerstvé 

Sterilizácia zariadení sa odporúča hlavne do 6. mesiaca života bábätka. Na trhu sa nachádza niekoľko druhov rôznych sterilizátorov a každý má svoje výhody aj nevýhody. Pozrieme sa teda na tie najtypickejšie, aby ste si mohli vybrať ten, ktorý sa vám zdá najlepší.

1. Sterilizácia “preváraním”

Výhodou tejto metódy je finančná prístupnosť. V podstate si nepotrebujete kupovať žiadne špeciálne zariadenia. Stačí voda a nádoba, v ktorej budete prevárať.

Nevýhodou je však to, že na preváraných nádobách sa časom môže začať usadzovať vodný kameň. Takisto je to časovo náročnejšie riešenie. Pri práci s vriacou vodou je potrebná zvýšená ostražitosť, čo môže byť dlhodobo stresujúcim faktorom

2. Elektrické parné sterilizátory

Výhodou je hlavne čas použitia aj čistenia, ktorý je pri týchto tipoch naozaj krátky. Takisto sa medzi výhody ráta aj jednoduché použitie. Veľkým plusom elektrických parných sterilizátorov je aj to, že odstránia z nádob aj nepríjemný zápach. 

Nevýhodou je vyššia cena 

Kvalitné elektrické parné sterilizátory značky Avent  alebo NUK nájdete aj u nás

https://www.hovienkovo.sk/elektricke-parne-steriliatory/

sterilizátor elektircky parny sterilizátor

3. Sterilizátor do mikrovlnnej rúry

Výhodou je rýchle použitie, bezpečná a ľahká manipulácia a krátka doba chladnutia sterilizovaných nádob

Nevýhodou môže byť kompatibilita s vašou mirkovlnkou - sterilizátory, ktoré sú vhodné pre väčšinu mikrovlných rúr nájdete na https://www.hovienkovo.sk/sterilizatory-do-mikrovlnej-rur

 

 sterilizátor do mikrovlnky    sterilizátor do mirkovlnej rúry

V pokračovaní tohto článku sa dozviete, kedy a akým spôsobom je najlepšie začať s prikŕmovaním Vášho bábätka tuhou stravou.