Prečo sú hračky dôležité pre vývoj dieťatka 

 

 

Hračky. Veľa? Málo? A treba ich vôbec? Je to dilema všetkých mamičiek, a to hlavne kvôli upratovaniu. Keď sa bábätko narodí, všetci príbuzní, známi, babka, dedko, krstní rodičia chcú novému členovi rodiny niečo darovať. A väčšinou sú to hračky -  nejaký plyšový medvedík, či hrkálka, hryzátko a pod. Zrazu je hračiek plná izba a ty mamička určite rozmýšľaš, či vôbec tvoje dieťatko všetky tie veci potrebuje. 

Odpoveď je ÁNO aj NIE. Množstvo je samozrejme na tvojej regulácii. Veľa hračiek naraz je pre dieťatko zbytočné. No každý typ hračky má svoj osobitný význam a pomáha rozvíjať tvojmu dieťatku inú stránku jeho osobnosti. Aj z toho dôvodu sú v každom štádiu vývoja niektoré hračky vhodnejšie. Možno si teraz kladieš otázku- ktoré a kedy? A na to maminka, sme tu my :) Poradíme ti zopár trikov, podľa ktorých sa ti bude ľahšie rozhodovať, čo z toho množstva hračiek sa hodí pre tvojho drobca najviac. 

Hra je prirodzenou súčasťou detstva. Je to niečo vďaka čomu dieťa spoznáva svet. Práve preto je v prvých rokoch života dieťaťa absolútnym pravidlom Škola hrou :) Najjednoduchší spôsob ako sa rozhodnúť, aký typ hračky je správny v danom veku, je sledovanie vývoja zmyslov a emócií u tvojho dieťatka. V každej fáze vývoja sa zdokonaľuje a vyvíja niektorý zmysel silnejšie a rôzne typy hračiek pomáhajú rozvíjať práve niektorý z týchto zmyslov. Tak si to postupne ukážeme: 

AdobeStock_197090430 (1)

 

Hrkálky, kolotoče nad postieľku, zvukové hračky

V prvých mesiacoch života dieťatko vníma svet hlavne očami a ušami, reaguje na svetlo a dotyk. V tomto období sú teda vhodné hračky, ktoré vydávajú nejaký zvuk. Dieťatko na zvuk reaguje, otáča za ním hlavičku. Zvuky spojené s dotykmi rodiča dokonca dieťa upokojujú. Hrkálky či kolotoče nad postieľku, ktoré sa hýbu a vydávajú príjemné zvuky sú teda hračkami, ktoré dieťatko ocení najviac. 

Spočiatku dieťatko hluk prekvapí, ale čoskoro príde na to, že hračka vydá ten zvuk zakaždým, keď kopne nohami alebo máva rukami. Uvedomenie si tejto spojitosti je prvým krokom v jeho sebavzdelávaní . Po čase sa začne za hračkami aj naťahovať, čím posilňuje svaly a pripravuje sa na vstávanie a sedenie.

Až okolo 3. mesiaca života dokáže na chvíľku hračku udržať, ak mu ju vložíš do rúk. Preto plyšové zvieratká nie sú zhruba do tohto obdobia potrebné. Dieťatko sa k ním síce môže pritúliť, a preto rozhodne nespravíš nič zlé, ak mu nejakého plyšáka dáš. Na druhej strane, ak nechceš zahltiť detskú izbu a postieľku veľkým množstvom hračiek, s plyšákmi môžeš počkať. Niečo čo môže zobrať do pusy a cmúľať tvoj drobček ocení určite viac.

Viac o hračkách sa dozviete v ďalšom článku.