LETO BEZ PLIENOK: Sloboda a pohoda pre Vaše dieťatko!

LETO BEZ PLIENOK: Sloboda a pohoda pre Vaše dieťatko!

Leto je skvelý čas pre všetkých rodičov aby sa pustili do procesu odplienkovania svojich malých pokladov. Je to užitočný krok smerom k samostatnosti dieťatka, ale tiež to prináša úľavu rodičom, ktorí ušetria na nákupoch plienok. Rozhodli sme sa vám poskytnúť zopár užitočných tipov a trikov, ako celý proces odplienkovania urobiť pohodlným a čo najmenej stresujúcim pre vaše dieťatko. 

Výber vhodných plienok

Výber vhodných plienok je kľúčovým prvkom pre pohodlné a úspešné odplienkovanie. Dnes existuje mnoho možností, ako sú látkové plienky či jednorazové ekologické plienky. Skúste si nájsť také, ktoré budú pre vaše dieťa najvhodnejšie a ktoré zároveň spĺňajú vaše požiadavky na pohodlie, ekológiu a finančnú dostupnosť. Na  našom e-shope nájdete aj krásne letné modely plienkových nohavičiek, ktoré skvele doplnia letný outfit vášho dieťatka: https://www.hovienkovo.sk/plienkove-nohavicky/ 

Vedenie záznamov:

Vedenie záznamov o plienkových zmenách môže byť nesmierne užitočné pre každého rodiča. Zapisujte si, kedy ste menili plienku, kedy bolo dieťa suché a kedy potrebovalo prezliecť. To vám pomôže rozpoznať vzdory a pochopiť, kedy vaše dieťa najčastejšie močí a zároveň aj minimalizovať nepríjemné situácie. TIP navyše: ak sa vám nechce písať na papier, môžete použiť mobil, resp. nejakú vhodnú mobilnú aplikáciu, ktorá vám to uľahčí. 

Zavedenie rutiny: 

Rutina je veľmi dôležitá! To platí aj pri odplienkovaní. Snažte sa mať stanovený čas na prebaľovanie, napríklad po jedle alebo pred spaním. Týmto spôsobom si dieťa zvykne na určitý režim a celý proces odplienkovania bude prebiehať menej stresujúco.

Komunikácia a povzbudenie:

Pri odplienkovaní je komunikácia s vašim dieťatkom veľmi dôležitá. Pozorujte jeho znaky a signály, ktorými vám dáva najavo potrebu vymeniť plienku. Môže to byť plač či nekľudné správanie. Buďte trpezliví a nepodceňujte pozornosť, ktorú vaše dieťatko vyžaduje.

Hra a odmeny: 

Pomôžte odplienkovaniu zábavou! Pripravte si malé hry v podobe jednoduchých odmien, ako napríklad guličku na tabuľu zakaždým, keď sa dieťatku podarí úspešne vykonať potrebu do nočníka. Táto pozitívna stimulácia môže podporiť vášho malého dobrodruha a urobiť z celého procesu príjemnú zábavu.

Odplienkovanie vonku:

Letné mesiace sú skvelé na odplienkovanie vonku! Keď je to možné, nechajte dieťa voľne pobehovať bez plienky.

Ochrana matracov a sedadiel:

Keď začínate s odplienkovaním je nevyhnutné dbať aj na ochranu matracov či sedadiel. Nepremokavé podložky alebo obaly na matrace pomôžu zachytiť prípadné úniky a ušetria vám čas a námahu pri praní. Aj tieto produkty nájdete na našej stránke: https://www.hovienkovo.sk/nepremokave-podlozky-2/ 

Nezabúdajte, že každé dieťatko je iné, a preto existuje mnoho spôsobov, ako pristupovať k odplienkovaniu. Buďte trpezliví, podporujte ho a dbajte na odmeny za úspechy. S týmito tipmi a trikmi by ste mali byť pripravení na úspešný prechod od plienok k nohavičkám.

Prajeme veľa trpezlivosti a príjemných letných chvíľ s vaším malým dobrodruhom!