NÁROČNÉ OBDOBIE SPÁNKOVEJ REGRESIE U BÁBÄTIEK - AKO SI S TÝM PORADIŤ?

Chystáte sa stať rodičmi alebo ste sa nimi v blízkej dobe stali? Tak tento článok je presne pre vás! Dnes vám predstavíme, čo znamená pojem SPÁNKOVÁ REGRESIA a ako sa s ňou vysporiadať.

Spánková regresia je termín, ktorý spôsobuje veľkú starosť mnohým rodičom po celom svete. Po prvých mesiacoch radosti a zázraku nového člena rodiny sa mnohí rodičia stretávajú so situáciou, kedy sa ich malému pokladu spánok a rutina náhle narušia!

Čo je teda spánková regresia? 

Spánková regresia sa zvyčajne vyskytuje u bábätiek vo veku od 4 do 6 mesiacov, ale môže sa objaviť aj neskôr. Ide o fázu vývoja, keď sa bábätká začínajú prebúdzať častejšie počas noci a majú ťažkosti so zaspávaním. Toto obdobie môže trvať niekoľko týždňov. 

Čo spôsobuje spánkovú regresiu?

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu prispieť k výskytu spánkovej regresie u bábätiek. Jedným z hlavných dôvodov je vývoj centrálneho nervového systému, čo spôsobuje, že bábätká majú ľahšie a plytšie spánky. Ďalším faktorom môže byť začiatok zavádzania tuhej stravy alebo zmena v dennom režime.

Ako lepšie zvládnuť spánkovú regresiu?

Aj keď sa spánková regresia môže zdať veľmi náročná, existujú spôsoby, ako sa s ňou vysporiadať a celé toto obdobie si uľahčiť:

  1. Vytvorte si pevnú spánkovú rutinu: Pomôžte svojmu bábätku rozpoznať, že je čas na spanie, tým, že vytvoríte ustálenú rutinu pred spaním. Môže to zahŕňať kúpeľ, rozprávanie rozprávky alebo jemnú hru. 
  2. Udržiavajte kľudné prostredie: Vytvorte si v spálni alebo v detskej izbe vášho dieťatka kľudnú a pohodovú atmosféru, ktorá podporuje dobrý spánok. Znížte svetlo a hluk, čím vytvoríte prostredie, ktoré podporuje hlbší spánok. 
  3. Odpovedajte na potreby svojho bábätka: Ak je vaše bábätko nespokojné, skúste zistiť, čo mu chýba. Môže to byť hlad, plná plienka alebo jednoducho túžba po vašej prítomnosti a pohladení.
  4. Buďte trpezliví: Pamätajte, že spánková regresia je dočasné obdobie a aj to prejde.
  5. Zdieľajte si starostlivosť: Ak je to možné, získajte podporu od partnera/manžela, rodiny alebo blízkych priateľov. 

Pamätajte, že nie ste v tom sami. Spánková regresia je výzvou, ktorú mnohí rodičia prekonávajú a je to prirodzená súčasť rastu a vývoja vašich malých pokladov. Buďte trpezliví s vašimi bábätkami ale aj sami so sebou!

Každé dieťa je jedinečné a postupne si nájde svoj spánkový rytmus. Nezabudnite, že ste skvelými rodičmi a vaša láska a starostlivosť sú to najdôležitejšie pre vaše dieťatko. Tieto ťažké chvíle nebudú trvať naveky a keď prekonáte túto výzvu, čaká vás mnoho ďalších radostí a spoločných chvíľ.

 

Držíme vám všetkým prsty a prajeme veľa lásky, radosti a nekonečných úsmevov vo vašej ceste rodičovstvom.