Kedy a ako začať s prikŕmovaním bábätka

kedy začať s prikromovaním

Ahojte mamičky,

v poslednom článku sme sa venovali správnej príprave detských fľašiek pred podávaním stravy alebo nápoja. Ak ste ho nečítali a chcete sa dozvedieť rôznych spôsoboch sterilizácie, pozrite si článok Kŕmenie.

V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, kedy a akým spôsobom je vhodné začať s prikŕmovaním dieťatka tuhou stravou.

Asi každý rodič si pri svojom prvom bábätku položí otázku: Kedy začať s prikrmovaním? Odpoveď však nie je jednodznačná, no paradoxne je veľmi jednoduchá - Vtedy, keď je na to dieťa pripravené. S prvými pokusmi môžete začať približne od 5- 6. mesiaca. Detský lekár MuDr. Kopecký však radí: „Mamičky by sa ale nemali ponáhľať, keď dieťa ešte príkrm nechce, pretože každý sa vyvíja trochu inak. Odporúčam individuálny prístup a hlavne neporovnávať s ostatnými rovnako starými deťmi. To sa týka celého psychomotorického vývoja dieťaťa.“

Najefektívnejšou metódou je teda nechať dieťa samo rozhodnúť, kedy je pripravené. Táto metóda je veľmi známa a môžete ju poznať pod názvom „baby-led weaning“, a skratkou BLW. Slovensky preklad znamená približne „dieťaťom vedené odstavovanie“.  V skratke táto metóda hovorí, že keď sa dieťa samo začne zaujímať o jedlo, treba ho nechať ochutnať to, na čo má chuť. Spoznáte to tak, že sa bude načahovať za jedlom, ktoré uvidí u vás. Preto je dobré stolovať spolu s Vašim bábätkom. Princípom tejto metódy je, že dieťatko samo potravinu chytí do rúčky, zoznámi sa s ňou, s jej konzistenciou aj vôňou a ochutná ju. Možno ju zahodí či vypľuvne, ale ak mu zachutí spapá ju. Je preto dobre, aby to na začiatku boli varené potraviny - napr. zelenina, aby ich mohlo dieťatko ľahko spracovať aj bez zúbkov. „Keď od dieťaťa chcem, aby začalo hrýzť, tak už stačí rozdrobiť jedlo vidličkou,“ doplňuje MUDr. Kopecký. 

kŕmenie tuhou stravou

Osobne má túto metódu vyskúšanú aj Tereza Broschová - výživová poradkyňa , ktorá sa zaoberá detskou stravou. Podľa nej je výhodou BWL metódy to, že dieťa “ sa cíti samostatne a je prítomné pri stolovaní rodiny hneď od začiatku” a taktiež dodáva aj vlastnú skúsenosť, že “pokiaľ s touto metódou začnete je veľmi pravdepodobné, že vaše deti už nebudú chcieť jesť inak”

Na záver ešte zopár benefitov prečo je lepšie využiť BWL metódu pred mixovaním stravy (podľa článku A. Mikušovej: Zavádzanie príkrmov Baby Led Weaning metódou: Žiadna mixovaná strava, dieťa sa kŕmi samo a z jedenia má radosť) :

Dieťatko si osvojí schopnosť žuvania
To, aby sa dieťa naučilo prežúvať nie je dôležité len pre samotné jedenie. Táto schopnosť priamo súvisí aj so správnym vývojom ústnej dutiny. Podľa odborníkov môže mať istý vplyv aj pri vývoji reči.

Zlepšenie motorických funkcií 

Dieťatko skúma jedlo dotykom aj pohľadom, vníma jeho vôňu. Tým si trénuje svoje zmysly. Zároveň si ho dáva do úst pomocou vlastnej ruky, vďaka čomu zlepšuje nielen jemné motorické funkcie (uchopenie, zdvihnutie..), ale aj koordináciu ruky a očí.

 

kŕmenie detičiek

Radosť pri jedení

Dieťatko sa cíti viac slobodne. Samo si vyberá na čo má chuť a keďže stoluje spolu s ostatnými, má s jedenia väčšiu radosť. Najlepšie je, keď má dieťa aj svoj vlastný tanierik či misku a svoj príbor. Veľa rôznych potrieb na papanie nájdete na našej stránke:

https://www.hovienkovo.sk/krmenie/

kŕmenie  2

Aby mohlo Vaše dieťatko jesť pri stole s ostatnými členmi rodiny, je dobré mať na to vhodnú stoličku. Treba myslieť na to, že bábätko ešte nedokáže sedieť samo, a takisto sa pri jedení vrtí a je zaujaté mnohými rozptyľujúcimi faktormi. Preto odporúčame jedálenské stoličky pre bábätká. Aj tie môžete nájsť u nás, na našom eshope:

https://www.hovienkovo.sk/detske-stolicky/

Na záver jedna dobrá rada mamičky. Nikdy nenechávajte svoje dieťatko papať bez dozoru, pretože pri prvých pokusoch s tuhou stravou sa môže stať, že im sústo zabehne, alebo ho nepožujú správne. Preto musíte byť nablízku, aby ste na to včas zareagovali.  

A nebojte sa. Keď bábätká prvýkrát ochutnajú niečo iné ako materské mlieko,nemusia byť na tú chuť pripravené. Preto nemusíte byť sklamané mamičky, ak vaše s láskou pripravované jedlo skončí nedotknuté či vypľuvnuté. Nič sa nedeje. Maličké si na to len musí zvyknúť :).