BUDEME RODIČIA- 12 najčastejších otázok rodičov pred narodením dieťaťa

"Pred narodením môjho prvého dieťaťa som si myslela, že som pripravená na každú výzvu. Prečítala som si všetky knihy, pozrela som si webové stránky zamerané na rodičovstvo a dostala som veľa rád. Potom sa narodil Hugo a vypuklo peklo. Ukázalo sa, že keď ste úplne nevyspatí a tečie vám materské mlieko, aj malé výzvy vás môžu dostať do vývrtky. Začali sa vynárať otázky typu: Prečo je jeho hovienko zelené? Je nutná sterilizácia cumlíka 20-krát denne? Držím ho na rukách príliš často? a podobne. Namiesto toho, aby som zo všetkého šalela, som sa však usmiala, a povedala si , že všetko ide výborne. Prečo? Myslela som si, že moje obavy sú príliš malicherné, príliš zrejmé, príliš hlúpe. Až neskôr som sa dozvedela, že veľa ďalších mamičiek má úplne rovnaké otázky. Bola by som rada, keby som mala tieto odpovede od lekárov, keď som ich potrebovala."

 

# 1 Naozaj musím dojčiť celý rok?

Odporúčanie lekárov je dojčiť aspoň prvých 12 mesiacov. Hlavne prvých šesť mesiacov je to ideálne. Mama by mala prestať dojčiť, ak si uvedomí, že ju to už nebaví, hoci to má nespočetné množstvo výhod. Na druhej strane nie je potrebné odstavovať, akonáhle vaše dieťa dovŕši 1 rok, ak je to pre matku a jej dieťa viditeľne prospešné.

# 2 Musím po každom použití sterilizovať fľaše a cumlíky?

V perfektnom svete áno. Avšak vieme, že pre mnohých rodičov to nie je reálne. Preto odporúčame po každom kŕmení umývať fľaše prostriedkom, ktorý je na to určený. Sterilizovať ich lekári odporúčajú cez noc. Takto zabíjate baktérie a vírusy, ktoré sa môžu prenášať na dieťa. Majte na pamäti, že časté umývanie rúk a správna hygiena sú rovnako dôležité, ako sterilizácia. 

# 3 Bude spať dieťa hneď „celú noc“ ?

Určite bude. No nie hneď. Možno budete musieť chvíľu počkať. Veľa 2-mesačných detí bude spať iba päť hodín medzi prebúdzaním sa na kŕmenie . Tento úsek sa zvyčajne predĺži na 8 až 12 hodín až v 4. mesiaci. Stále sa to však nemusí zhodovať s tým, čo považujete za „celú noc“, pretože dlhý spánok vášho dieťaťa môže byť od 19:00 do 3:00. Zvyčajne bábätká vydržia spať do rána až po 5 mesiacoch.

 

# 4 Svokra hovorí, že pokazím svoje dieťa tým, že ho budem príliš často držať na rukách. Je to pravda? 

Nie. "Evolučne povedané, deti majú byť držané. Preto sú také prítulné a neodolateľné,". No aj keď je v poriadku, že máte svoje dieťa pripevnené k sebe (cez zavinovačku alebo na nosič ) cez deň, v noci je to inak. Bábätká, ktoré sú zvyknuté na to, že sú držané na rukách alebo uspávané kolísaním v náručí, sa to ťažko samy odučia. Dajte svoje dieťa do postieľky ospalé, ale bdelé, na chrbát a nechajte ho, aby sa zaspávať naučilo samo.

# 5 Moje dieťa nespí ako bežné dieťa. Neustále máva rukami alebo nohami. Robím niečo zle?

Pokoj mamička. Bábätká trávia až polovicu času spánku tým, že sa mrvia, robia trhané pohyby, vydávajú zvuky a mávajú končatinami. Odborníci sa domnievajú, že bdelý spánok dieťatka, je pre vývoj mozgu rozhodujúci. Do 6 mesiacov strávi vaše dieťa viac času v režime pokojného spánku.

# 6 Je zelené hovienko normálne? 

Samozrejme. Rovnako aj hnedá, svetlo žltá a strašidelne horčicová. Tieto odchýlky v odtieni závisia od toho, či vaše dieťa pije umelú výživu alebo materské mlieko (a v druhom prípade od toho, či jeho stolica pochádza z predného alebo zadného mlieka ). Môžete ignorovať farbu, pokiaľ nie je biela, čierna alebo červená. Tieto odtiene môžu signalizovať ochorenie, preto o tom ihneď informujte svojho pediatra.

Mali by ste sa tiež vyhnúť fixácii toho, ako často vaše dieťa robí veľkú potrebu, či už je to desaťkrát denne alebo niekoľkokrát týždenne. Dôležitejším znakom by malo byť najmenej šesť mokrých plienok denne, čo naznačuje, že dieťa je dobre hydratované a získava potrebné živiny. 

    

# 7 Je vždy zlé prebudiť spiace dieťa?

Nie. V skutočnosti existujú prípady, keď je to prospešné. „Ak vaše dieťa nepriberá, váš pediater pravdepodobne odporučí, aby ste ho budili pravidelne kŕmiť, aby sa zabezpečilo, že dostane potrebné živiny.“ 

Je tiež dobrou stratégiou zobudiť spiace dieťa predtým, ako idete spať, aby ste ho nakŕmili. Malo by byť v stave, v ktorom je dosť bdelé na to, aby sa prisalo alebo cmúľalo fľašu. Takto môže počas noci potrebu kŕmenia odložiť na dlhší úsek. 

# 8 Koľko vrstiev oblečenia potrebuje moje dieťa, aby mohlo ísť von?

Oblečte svojmu dieťatko o jednu vrstvu oblečenia viac, ako máte na sebe vy. „Ak máte na sebe košeľu a ľahký kabát, vaše dieťa ich potrebuje takisto a k tomu prikrývku.“ Toto usmernenie neplatí, ak nosíte dieťa v nosiči, pretože vaše telesné teplo vám pomôže udržať dieťa v teple.

 

# 9 Ak vypijem pohár vína, musím „odsať a vypustiť“ materské mlieko?

Ak idete kojiť hneď, bude možno potrebné odsať trochu mlieka, aby  sa mlieko a alkohol nezmiešali , ale nie je potrebné odsať napríklad pomocou odsávačky a vyliať celú dávku. Mlieko vám nevisí v prsiach a nečaká, kedy zavolá hladné dieťa. Vyrába sa iba "na požiadanie". To znamená, že akonáhle alkohol opustí váš systém, bude bez neho aj vaše materské mlieko. 

# 10 Majú dojčatá neustále nosiť čiapku? 

Hm, nemusia. Aj keď je hlavička dieťaťa proporcionálne väčšia ako zvyšok tela (teda vedie k väčším stratám tepla), nie je potrebné, aby dieťatko malo čiapočku 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Ak idete vonku v chladný deň, dajte mu čiapočku, poprípade klobúčik hovorí doktor Krych. Ale vo vnútri to nepotrebuje.

# 11 Môj pediater mi povedal, aby som každé tri hodiny dojčila svoje dieťa. Znamená to od začiatku dojčenia alebo od konca? Pretože jeho dojčenie trvá niekedy aj hodinu. 

Váš lekár mal pravdepodobne na mysli tri celé hodiny od začiatku jedného kŕmenia do začiatku nasledujúceho. Ruku na srdce: Aj keď dojčenie môže spočiatku trvať večnosť, časom sa zrýchľuje. „Vaše dieťa by malo byť do niekoľkých týždňov naučené dojčiť do 20 až 30 minút,“ Ak nie, pravdepodobne saje skôr kvôli pohodliu ako kvôli výžive. V takom prípade je čas dieťa odstaviť a dať mu cumlík (ak ho chce). 

# 12 Môže mať novorodenec skutočne zmiešané dni a noci?

Samozrejme. „Stáva sa to neustále, takže musíte dieťaťu pomôcť preklopiť bilogické hodiny,“ Choďte na prechádzku alebo dieťa zoberte na slnečné svetlo, najmä ráno. Hovorte na neho šťastným, energickým tónom, aby ste signalizovali, že je deň. Večer udržiavajte tlmené svetlá, šepkajte, keď hovoríte, a pomaly sa posuňte, aby ste dieťatko naznačili, že je čas spať.

 

Dúfame, že Vám zodpovedanie týchto otázok pomohlo vyriešiť aj niektoré vaše starosti. Ak ste aj v tomto článku nenašli odpoveď na otázky, ktoré trápia práve vás, snáď sme vám ukázali, že žiadna otázka nie je smiešna ani zbytočná.