Koniec plienkam

Mamina, to bude super pocit, ak bude  tvoje dieťa už bez plienky. A tu prichádza otázka: Kedy a ako začať s nočníkom.

Každý rodič má na to iný názor. Odplienkovanie je pre každú maminu náročné. Dôležitá je hlavne trpezlivosť a postup ktorý si pri tom zvolíš. Najideálnejšie je začať dieťa učiť na nočník, od dvoch rokov a vyššie. Toto obdobie je pre dieťa najmenej stresujúce. Ľahšie vníma skutočnosti, ktoré sa týkajú jeho tela a rýchlo sa učí. Takže po začatí trénovania bez plienky je schopné samo sa na nočník pýtať.

Každé dieťa sa chce podobať na dospelých. Ideálne je dať nočník k záchodu, aby malo pocit, že je ako mamina či tatino. 

Takže mamina, netlačíme na dieťatko. Dobré je odsledovať ako často kaká, ciká a podľa toho ho dať na nočník. Môžeš vybrať pekný nočník s detským motívom  alebo hracie nočníky. Pre dieťa by to malo byť lákavé hlavne preto, aby tam chcelo aspoň chvíľu posedieť. Prvé cikanie treba samozrejme vždy pochváliť a odmeniť dieťatko aj za prvé úspešne pokusy. Hračky nesmú chýbať, aby sme sedenie na nočníku dieťatku spríjemnili. Aby sa zo začiatku nenudilo :) 

Nie je dobré dieťa nútiť sedieť na nočníku dlho. Začínať je lepšie v krátkych intervaloch - 1 až 2 minúty a postupne  sedenie predlžovať.  V tom čase stačí dávať dieťatku plienky len počas spánku. Po čase to bude bez plienky už aj cez noc. :)

Dieťa si potrebuje spojiť nutkanie ísť na nočník so schopnosťou zadržať moč a následným močením. Najskôr si to uvedomí vtedy, ak ho necháš voľne behať bez plienky a ono sa pociká. Nepríjemný pocit z “nehody” bude pre dieťatko vnútornou motiváciou pýtať sa na nočník. Dôležité je pekne mu procesy vysvetliť. Hlavne bez kriku, aby z toho nemalo strach a nevznikol odpor. 

Veľa šťastia  

 123