8 najčastejších otázok o kŕmení

Teraz, keď je vaše dieťa o niečo staršie a začalo jesť tuhú stravu, pravdepodobne máte veľa nových otázok týkajúcich sa potravín. Napríklad čo dávať dieťatku jesť a ako často, sú vhodné sladené nápoje alebo nie, čo je pre neho zdravé a najviac vhodné?

Preto sme sa odborníkov opýtali na 8 najčastejších otázok, pokiaľ ide o výživu batoliat.

1. Moje dieťa je vyberavý jedák. Ako ho môžem povzbudiť, aby jedlo viac ovocia a zeleniny?
Šikovným riešením je pridať ovocie alebo zeleninu ako súčasť každého jedla alebo občerstvenia, napr. vložte ovocie do raňajkových cereálií alebo do obedára.
Tiež je dôležité byť dobrým vzorom pre svoje dieťa. Ak sami budete jesť viac ovocia a zeleniny, inšpirujete k tomu aj dieťatko.

Tiež môžete vyskúšať počas nákupu potravín s dieťaťom začať v sekcii s čerstvým ovocím a zeleninou a zapojiť svoje dieťa do procesu, aby ho spoznávanie ovocia / zeleniny zaujalo.

2. Čo je zdravé občerstvenie pre moje batoľa?
Ovocie a zelenina. Vyskúšajte nakrájané jablká, bobule, nakrájané avokádo, hrozienka alebo iné sušené ovocie. Veľmi dobrou pochúťkou sú aj celozrnné výrobky, ako sú viaczrnné suché obilniny, celozrnné sušienky, granola, ryžové sušienky.

Takisto sú dobrou voľbou aj mliečne výrobky ako jogurty. Výborné zdravé pochúťky nájdete aj na našom eshope v sekcii jedlo pre deti -cereálie, chrumky, sušienky.

4. Je normálne, že batoľatá nejedia?
Áno, je veľmi bežné, že batoľatá majú nepravidelnú chuť do jedla. Obľúbiť si jedlo jeden deň a potom ho hneď na druhý deň odmietnuť je bežné správanie, pri ktorom batoľa prejavuje samostatnosť. Mali by ste dieťaťu zabezpečiť zdravé stravovacie možnosti a nechať ho, aby sa rozhodlo, koľko chce jesť.

5. Ako môžem svojmu dieťaťu zvýšiť jeho chuť do jedla?
Spôsobov, ako zvýšiť apetít dieťatka je viac a mali by sa navzájom kombinovať.
Je dobré, ak dieťatko raňajkuje, pretože sa mu tým zvýši jeho metabolizmus.
Vyskúšajte kŕmiť svoje dieťa každé 2-4 hodiny a medzi jedlami mu ponúknite maličké sústo zdravého občerstvenia.

Ak chcete, aby dieťatko viac zjedlo, mali by ste sa vyvarovať jedlu so silnými pachmi alebo príchuťami a nadmerne mastnému jedlu. Dobrým spôsobom je nechať dieťa viac sa hrať alebo cvičiť. A nemenej podstatné je prostredie bez stresu. Mali by ste sa vyhýbať trestom a úplatkom, ale radšej používajte pozitívne slová.

Majte trpezlivosť a ukážte tiež, ako vám chutí s ním jesť. Nechajte svoje dieťa jesť v dobre vetranom a chladnom prostredí, vyhýbajte sa vyrušovaniu pri jedle rôznymi hračkami alebo televíziou.

A dobrý tip na záver - Nechajte svoje dieťa ísť do vedenia - dovoľte mu hrať sa s jedlom a prijímajte neporiadok, kým sa vaše dieťa naučí jesť. Ak sa bude dieťatko pri jedle zabávať, zje oveľa viac.

6. Aké potraviny sú dobré pre rast dieťaťa?
Bobule (napr. Jahody, čučoriedky), vajcia (vaječný bielok aj vaječný žĺtok), kravské mlieko, celozrnné jedlo (napr. Celozrnný chlieb), mäso (napr. Červené mäso, napríklad hovädzie mäso), ryby (napr. Mastné ryby ako losos), syr, brokolica, farebné ovocie a zelenina.

Vyskúšajte rôzne príkrmy z našej ponuky, ktoré obsahujú presne tieto zložky ako mlieko, ovocie, zelenina, mäso, ryby. 

 V prípade, že Vaše dieťatko nemôže jesť kravské mliečko kvôli alergiám či intoleranciám, nájdete u nás aj špeciálne nemliečne kaše, alebo výrobky z kozieho mlieka.  

7. Je v poriadku, že moje batoľa konzumuje soľ (sodík)?
Áno, vaše dieťa vyžaduje mierne množstvo sodíka, aby pomohlo vyrovnať soľ a vodu v tele a pomohlo funkcii jeho nervov a svalov. Nepotrebujú však viac ako 1 500 mg sodíka denne. Balené potraviny obsahujúce viac ako 400 mg sodíka sa považujú za potraviny s vysokým obsahom sodíka.

8. Moje dieťa pije iba sladké nápoje, čo môžem robiť?
Zastavenie tohto zvyku si bude vyžadovať určitý čas a úsilie. Začnite zriedením nápojov vodou a časom zvyšujte jej množstvo. Pokiaľ je to možné, držte sa zdravších možností, ako je čistá voda, ovocné šťavy bez pridaného cukru. Ponuku zdravých nápojov nájdete aj u nás.  

Tipy a triky na záver:

- nechajte dieťatko hrať sa s jedlom a vytvorte mu pri jedle pokojné a zdravé prostredie.
- jedzte spolu s Vašim dieťatkom a buďte mu príkladom v jedení zdravých vecí.
- dávajte svojmu dieťatku zdravé občerstvenie medzi jedlami a namiesto sladených nápojov dajte dieťatku čistú vodu alebo     využívajte prirodzene sladké ovocné šťavy.
- keď sa ide papať, nedávajte dieťatku do ruky tablet, mobil a iné hračky, aby ho to nerozptyľovalo.