PRVÉ ŠKOLSKÉ CHOROBY A RADY AKO POSTUPOVAŤ PRI OPAKOVANÝCH CHOROBÁCH VAŠICH DETÍ.

Prvé dni v škôlke/škole predstavujú pre deti dôležitý míľnik v ich živote ale sú aj obdobím, kedy sú náchylnejšie na rôzne infekcie a choroby. Zvyšovaním interakcií s inými deťmi a novým prostredím školy či škôlky sa môže zvýšiť riziko ochorení. V tomto článku sa budeme venovať niektorým z chorôb, ktoré sú časté a poskytneme vám aj rady ako postupovať pri opakovaných ochoreniach.

Časté choroby u školákov/škôlkarov:

Nádcha a chrípka

Nádcha a chrípka patria medzi najbežnejšie ochorenia, ktoré postihujú malých aj veľkých a to najmä v obdobiach prechodu ročných období. Tieto vírusové infekcie môžu spôsobiť nepríjemné príznaky ako sú kýchanie, kašeľ, bolesť hrdla a horúčka.

Pre deti je priam nevyhnutné pochopiť význam umývania rúk a zakrývania úst pri kašli alebo kýchnutí. Rodičia by mali venovať osobitnú pozornosť udržiavaniu zdravej hygieny a zabezpečiť aby ju deti aj dodržiavali.

Angína

Angína je ďalšou častou chorobou. Je charakterizovaná bolesťou v krku, ťažkosťami pri prehĺtaní a horúčkou. Ak má vaše dieťa príznaky angíny, je dôležité ich konzultovať s pediatrom! Lekár môže odporučiť antibakteriálnu liečbu ak je angína spôsobená baktériami.

Škvrnitý výpal na slizniciach úst

Škvrnitý výpal na slizniciach úst známy aj ako "chrípka v ústach" je často spôsobený vírusmi. Toto ochorenie môže byť bolestivé a nepohodlné. Je dôležité upozorniť deti aby nepoužívali spoločné riady a poháre s inými deťmi, pretože vírus je  ľahko prenosný kontaktom.

Ako postupovať pri opakovaných ochoreniach?

Opakované ochorenia u vašich ratolestí môžu byť výzvou pre celú rodinu. Ponúkame vám niekoľko krokov, ako sa s nimi vysporiadať:

Komunikácia s učiteľmi a školou/škôlkou

Je dôležité udržiavať otvorenú komunikáciu so školou a učiteľmi. Informujte ich o ochoreniach a absenciách vašich detí. Tým umožníte, aby sa napr. škola mohla prispôsobiť a pomôcť vašim deťom zvládnuť zameškané učivo.

Posilnenie imunitného systému

Dostatočný spánok, zdravá strava a pravidelná fyzická aktivita môžu pomôcť posilniť imunitný systém detí. Udržiavanie zdravého životného štýlu je kľúčom k zníženiu rizika opakovaných ochorení.

Návšteva lekára - odborníka

Ak vaše dieťa trpí opakovanými chorobami je dôležité konzultovať ich s vašim pediatrom. Lekár vyhodnotí príčiny a odporučí vhodnú liečbu alebo preventívne opatrenia. V niektorých prípadoch je potrebné konzultovať choroby aj s odborníkom na imunitné systémy, aby sa zistila príčina opakovaných infekcií.

 

Prevencia

Učte svoje deti správnym hygienickým návykom ako je dôkladné umývanie rúk mydlom a vodou, kašľanie do lakťa a nezdieľanie osobných vecí s inými deťmi. Prevencia môže hrať taktiež kľúčovú úlohu pri minimalizovaní rizika prenosu infekcií.

Prvé roky v škole a škôlke sú pre vaše deti náročnejšie nielen kvôli učeniu a novým návykom ale aj z hľadiska zdravia. Je dôležité, aby sme deťom pomáhali zvládať choroby a učili ich ako sa chrániť pred infekciami. Komunikácia s učiteľmi a školou, posilnenie imunitného systému a dodržiavanie preventívnych opatrení sú kľúčovými prvkami v boji proti opakovaným ochoreniam. 

Pamätajte na to, že zdravý životný štýl a prevencia majú veľký vplyv na celkové zdravie vašich detí.