HURÁÁÁ DO ŠKOLY ČI ŠKÔLKY: Cenné rady pre mamičky

Vitajte v našom dnešnom blogu, kde sa povenujeme aktuálnej téme, teda jednému z veľkých míľnikov vo svete rodičovstva - nástupu vášho syna/dcérky do školy či škôlky. Tento krok vyznačuje novú etapu pre vaše dieťatko, ktorá v sebe nesie vzrušenie, nové výzvy, či príležitosti na rast.

Preto by sme sa s vami radi podelili o hlbšie informácie a rady, ktoré vám môžu pomôcť pri tejto dôležitej životnej udalosti:

1. Začnite včas: Príprava je kľúčová

Príprava na nástup do školy alebo škôlky by nemala byť záležitosťou poslednej chvíle. Je dôležité začať včas a postupovať postupne. Začnite so získavaním informácií o danej škole či škôlke, ich fungovaní a požiadavkách. Dieťa môžete pripraviť na svoj veľký deň aj kúpou potrieb do školy/škôlky. Skvelým tipom sú rôznofarebné hrnčeky a dózy na desiatu: https://www.hovienkovo.sk/kuzelne-hrnceky-a-flase/  https://www.hovienkovo.sk/sady/ 

 2. Vytvorte puto so školou či škôlkou

Navštívte dané miesto spolu so svojím dieťaťom, ak je to možné. To pomôže vášmu dieťaťu zoznámiť sa s novým prostredím a zmierniť prípadné obavy. Stretnutie so školskými pedagógmi alebo učiteľmi môže taktiež prispieť k pocitu dôvery a pohodlia.

3. Učte dieťa samostatnosti

Samostatnosť je kľúčová pre úspešný prechod do školy či škôlky. Venujte čas učeniu základných zručností, ako je obliekanie, viazanie šnúrok na topánkach a zvládanie základných úloh ako sú napr. toaletné návyky. Týmto spôsobom sa bude vaše dieťa cítiť istejšie a pohodlnejšie vo svojej novej roli. 

4. Vytvorte pozitívny prístup k zmene

Zmeny môžu byť pre deti stresujúce, no vy ako rodič môžete ovplyvniť, akým spôsobom vaše dieťa zmenu vníma. Hovorte o tom, čo im nová skúsenosť prinesie: nových kamarátov, zaujímavé aktivity a príležitosti na učenie. Týmto spôsobom môžete vytvoriť pozitívne očakávania. Prípadne môžete dieťa motivovať kúpou pekného batôžteka od značky SKIPHOP: https://www.hovienkovo.sk/batohy-a-kufre/ 

5. Vytvorte novú dennú rutinu

Nástup do školy alebo škôlky môže znamenať zmenu v dennom režime. Pomôžte svojmu dieťaťu postupne sa prispôsobiť novým ranným rutinám tým, že postupne posuniete čas spania a budenia.

6. Starostlivosť o zdravie

Zabezpečte, aby váš malý školák/škôlkar dostal dostatok spánku a zdravú stravu. Vyvážený jedálniček s dostatkom ovocia, zeleniny, bielkovín a celozrnných potravín mu poskytne potrebnú energiu na aktívne dni plné objavovania a učenia sa.

7. Komunikácia je kľúč

Udržiavajte otvorenú komunikáciu s pedagógmi a učiteľmi. Zdieľajte s nimi informácie o potrebách vášho dieťaťa, jeho preferenciách a záujmoch. Týmto spôsobom môžete spolupracovať na tom, aby bol tento prechod čo najpohodlnejší.

8. Zvládanie obáv

Nezabudnite, že aj keď sa dieťa teší na novú skúsenosť, môže mať aj obavy. Dajte mu priestor vyjadriť svoje pocity a spolu hľadajte spôsoby, ako ich zmierniť.

9. Nezabudnite na seba

Nástup do školy alebo škôlky je nielen pre vaše dieťa novou etapou, ale aj pre vás. Nezabúdajte venovať pozornosť svojim vlastným potrebám a starostlivosti o svoju pohodu.

 

Pevné veríme, že vám tieto naše rady pomôžu pri príprave na tento dôležitý okamih. Pamätajte, že ste pre svoje dieťa najväčšou oporou a tým, že mu vytvoríte pozitívny a príjemný zážitok z jeho prvého veľkého dňa, môžete mu pomôcť cítiť sa sebavedomo a pripravené na nové dobrodružstvá. Držíme vám prsty!