Mamina, deň D sa blíži! Čo si zbaliť, aby si na nič nezabudla?

Ahoj skoromaminka :).

Odškrtávaš si v kalendári dni a tešíš sa, kedy už budeš hľadieť na dieťatko, ktoré zatiaľ nosíš pod srdcom. Premýšľaš nad tým správnym menom, zariaďuješ detskú izbu…A čo veci do pôrodnice? Si už zbalená? Možno si povieš, že je na to ešte čas. No ak dní k dátumu označujúcemu termín pôrodu ostáva menej ako 20, taška by už mala byť prichystaná. Termín je totiž len orientačný a nie je zvláštnosťou, že samotný pôrod ťa môže prekvapiť skôr, ako očakávaš. Balenie narýchlo je veľmi stresujúce a  ako hovorí psychoterapeutička a dula Hana Celušáková : “psychická pohoda je pre hladký priebeh pôrodu najdôležitejšia” 

Tu je jednoduchý “návod” ako sa zbaliť a nič potrebné nezabudnúť. Môžete použiť akýkoľvek typ tašky - od batohu po malý kufor

Čo si zbalíš pre seba je veľmi individuálne, pretože každá nemocnica poskytuje svojim pacientkam iné štandardy. Najistejšie je zistiť si tieto veci vopred,podľa toho v akej nemocnici budeš rodiť.

Pre bábätko budeš potrebovať: 

  • dupačky, košieľky, body ...alebo si kúp rovno súpravu pre novorodenca - bábätko bude mať všetko čo potrebuje, navyše štýlovo zladené , aby bolo od prvých dní “trendy” ;) 
  • ponožky - nech ma maličké nohy v teple 
  • čiapočku - nezáleží od ročného obdobia, hlavička novorodenca je krehká a citlivá na vonkajšie vplyvy, aj letný vetrík môže nafúkať do uší, je preto dobre byť pripravený 
  • plienky ….veeeeľa plienok - nie je tajomstvom, že bábätka hlavne spia, jedia a kakajú . Aby boli od prvých dní v čo najväčšom pohodlí, je dobre siahnúť po kvalitných plienkach 
  • vlhčené obrúsky a krémy proti zapareninám (nájdeš v kategórii dojčenské potreby - kozmetika

Samozrejme tieto veci sa ti zídu nie len “do” pôrodnice, ale aj na ceste domov. Tu odporúčame pribaliť aj deky a zavinovačky, v závislosti od ročného obdobia. 

No a keď sa už vrátiš domov mamička, bude lepšie, aby si mala pripravené aj nejaké veci doma, pretože v tom čase budeš plne vyťažená. Niektoré veci  však môžeš nechať aj na tatina ;)  (pre istotu mu môžeš dať prečítať článok - Vítame ťa - čo by malo čakať na bábätko po príchode domov)

 

123