Úsmev prosím. Idú nám prvé zúbky

Úsmev prosím, idú nám prvé zúbky

Ahoj mamina. Všimla si si, že tvoje dieťatko je akési nervózne, nechutí mu jesť a častejšie slintá? Pravdepodobne mu začínajú rásť prvé zúbky. Každé dieťatko je jedinečné. Niektoré deti nemusia mať zúbky ani po svojich prvých narodeninách, iným začnú rásť veľmi skoro. Ak by sme však mali stanoviť nejaký termín, tak väčšine deti sa začnú zúbky prerezávať v období medzi 6tym a 12tym mesiacom

Určite sa už tešíš, kedy uvidíš “zúbkový úsmev” svojho pokladu. No kým sa ukážu všetky zúbky, prejde určitý čas. Toto obdobie môže byť pre niektoré bábätka nepríjemné. No pre teba nemusí byť strašiakom, ak budeš vedieť, čo máš očakávať a ako robiť veci správne. 

Bábätka môžu mať nepríjemné pocity v mieste, kde sa zúbok začne prerezávať. Najčastejšie prichádzajú ako prvé dolné predné zuby (dolné rezáky). Ďasná okolo zubov môžu byť opuchnuté, citlivé a dieťatku sa tvorí viac slín ako obyčajne. Svojmu dieťatku môžeš pomôcť zmierniť bolesť masírovaním ďasien prstami. Obľúbené a účinné sú tiež takzvané hryzadlá. Pri ich hryzení si dieťatko masíruje ďasná samo. Žuvanie vytvára druh protitlaku na ďasná, ktorý zmierňuje bolesť. Navyše tieto hračky môžeš dať schladiť do chladničky. Chlad príjemne uľaví od bolesti a uvoľní opuchnuté ďasná. Nikdy však nedávaj dieťatku niečo mrazené. Zmrznutý povrch nejakého predmetu môže poškodiť bábätku ďasná. Niekedy sa môže objaviť aj mierne zvýšená teplota. Pri vysokých teplotách odporúčame návštevu lekára.

Ako sme spomenuli už v úvode článku - každému dieťatku rastú zuby rôzne rýchlo a takisto každé bábätko zvláda toto obdobie s rôznou intenzitou bolesti, či nepokoja.  No napriek tomu sa je na čo tešiť. 

Veď nie je nič také rozkošné ako úsmev dieťaťa, zvlášť keď je to tvoje dieťa.



123