OD SEPARAČNEJ ÚZKOSTI K SEBAVEDOMIU: Ako podporiť deti v ich emocionálnom raste

Oddelenie od rodičov je pre väčšinu detí veľmi náročným obdobím obzvlášť v útlom veku. Mnoho detí sa stretáva s pocitmi separačnej úzkosti, keď prichádza čas, aby išli do škôlky/ školy alebo keď ich rodičia dajú na prázdniny k starým rodičom.

Je to úplne normálna súčasť vývoja dieťaťa, no môže byť pre neho ale aj pre rodičov veľmi emotívna a častokrát aj náročná.

V dnešnom blogu sa pozrieme na to, čo je separačná úzkosť, aké sú jej príznaky a ako môžu rodičia pomôcť svojim deťom zvládnuť túto fázu bez stresov, s láskou a dôverou.

Čo je separačná úzkosť?

Separačná úzkosť je bežná reakcia u detí, ktoré sú vo veku približne od 6 mesiacov do 3 rokov. Ide o prejav strachu a neistoty, keď sa dieťa nachádza mimo svojho rodiča. Deti majú prirodzenú potrebu byť v bezpečí svojich rodičov, ktorí sú pre nich centrom bezpečia a ochrany.

Príznaky separačnej úzkosti u malých detí

  • Plač a protesty pri oddelení: Deti, ktoré trpia separačnou úzkosťou, môžu začať plakať a protestovať, keď ich rodičia odchádzajú.
  • Upínajú sa na rodičov: Deti môžu byť náhle veľmi priviazané na svojich rodičov a môžu sa snažiť byť stále v ich blízkosti. Môžu sa držať za nohy rodiča alebo ho prosia, aby ich nechal ísť s ním.
  • Fyzické prejavy úzkosti: Deti môžu mať fyzické prejavy úzkosti, ako napríklad bolesti brucha, nevoľnosť alebo bolesť hlavy. Tieto prejavy sú spôsobené vysokým stupňom emocionálneho stresu.
  • Odpor voči oddeleniu od domova: Deti môžu mať problémy so spánkom a odmietať ísť do škôlky alebo školy. Mohli by sa sťažovať, že sa boja, že rodičia nebudú na nich čakať, keď sa vrátia.

Ako pomôcť deťom zvládať separáciu?

Pomaly zavádzať oddelenie: Ak viete, že vaše dieťa má problém s oddelením, pomaly a postupne ho zavádzajte do nových situácií. Začnite s krátkymi oddeleniami, napríklad pár minút, a postupne ich predlžujte. Dôležité je vytvárať pozitívne skúsenosti s oddelením.

Pozitívne reči a podpora: Uistite svoje dieťa, že ste stále blízko a že sa o neho postaráte. Používajte pozitívne reči a povzbudzujte ho, aby bol odvážny a mal dôveru. Môžete mu povedať, že ho budete čakať a že si užijete spoločne každú chvíľu, keď sa vráti.

Pozdravujte a rozlúčte sa: Pri oddelení sa neváhajte rozlúčiť so svojim dieťaťom. Dajte mu vedieť, že odchádzate, ale že sa vrátite. Rozlúčka je dôležitá a pomáha dieťaťu pochopiť, že odchod je iba dočasný.

Zavádzanie rutín: Deti milujú rutinu, preto zavádzajte pravidelný harmonogram, čo im pomôže cítiť sa v bezpečí a predvídateľne. Keď dieťa vie, čo môže očakávať, cíti sa istejšie a má pocit kontroly nad situáciou.

Ukážte mu, že dôverujete: Dajte dieťaťu najavo, že máte dôveru v jeho schopnosť zvládnuť situáciu. Podporujte ho a povzbudzujte, aby si vytvorilo nové priateľstvá a skúmalo nové veci. Týmto spôsobom mu pomôžete cítiť sa istejšie a viac samostatne.

Podpora učiteľov a starostlivých osôb: Ak deti idú do škôlky či školy, uistite sa, že tam majú podporu a starostlivosť od učiteľov alebo vychovávateľov. Dobrá komunikácia medzi rodičmi a učiteľmi je kľúčová, aby sa dieťa cítilo podporované a aby sa vedelo, že všetci v jeho živote spolupracujú pre jeho dobro.

Učte deti emocionálnu inteligenciu: Pomáhajte deťom identifikovať svoje emócie a učte ich, ako s nimi správne narábať. Vysvetlite im, že je prirodzené cítiť sa smutne alebo úzkostne pri oddelení ale že to je len dočasné a že existujú spôsoby, ako si s tým poradiť.

Buďte trpezliví a súcitní: Nakoniec, buďte so svojím dieťaťom trpezliví a súcitní. Separačná úzkosť je pre nich normálnou súčasťou vývoja a vyžaduje si podporu a porozumenie zo strany rodičov. Sústreďte sa na pozitívne aspekty a pokroky, ktoré vaše dieťa robí a udržiavajte pozitívny prístup, ktorý mu pomôže zvládnuť oddelenie a cítiť sa bezpečne.

V záverečných slovách je potrebné spomenúť, že separačná úzkosť je prirodzeným javom, cez ktorý každé dieťa prechádza v určitom štádiu svojho vývoja. S láskou, trpezlivosťou a podporou zo strany rodičov a blízkych ľudí sa vaše dieťa bude cítiť istejšie a viac schopné zvládnuť tieto zmeny. 

Pamätajte aj na to, že každé dieťa je iné a čas a porozumenie sú kľúčom k pomoci prekonať separačnú úzkosť s dôverou a sebavedomím.

Dúfame, že vám tento blog poskytol užitočné informácie o tejto téme.