10 KREATÍVNYCH AKTIVÍT S DEŤMI POČAS JESENE

Jeseň je tu a s ňou prichádza aj nádherná paleta jesenných farieb a množstvo príležitostí na tvorivú zábavu s vašimi deťmi. Táto sezóna je plná možností na vytvorenie nezabudnuteľných spomienok ale aj na rozvoj kreativity vašich malých umelcov.

Pripravili sme si pre vás na inšpiráciu zoznam desiatich kreatívnych aktivít, ktoré môžete s deťmi v jesennej sezóne vyskúšať.

1. Zbieranie lístia a tvorba koláži

Jeseň je obdobím, keď sa stromy premenia na záplavu farieb. Zbieranie farebných listov je jednoduchou a zábavnou aktivitou ako prilákať deti do prírody. Po návrate domov môžete s listami vytvoriť krásne jesenné koláže. Nechajte deti maľovať na kartón a prilepiť naň zbierané lístie aby si vytvorili vlastné umelecké dielo.

2. Tvorba jesenných korún

Nechajte svoje deti stať sa jesennými kráľovnami a kráľmi tým, že im pomôžete vytvoriť si vlastné jesenné koruny. Na tento účel môžete použiť vetvičky, lístie, farebné stuhy a ďalšie prírodné materiály. Koruny budú výbornými doplnkami pre jesenné prechádzky a fotografie.

3. Domáca výroba jablkového muštu

Jesenná úroda jabĺk je skvelou príležitosťou na zapojenie detí do výroby domáceho jablkového muštu alebo džúsu. Deti môžu pomáhať pri umývaní, krájaní a lisovaní jabĺk, čím sa dozvedia viac o prírodných procesoch a výžive.

4. Maľovanie 

Pre malých kreatívcov je maľovanie obľúbenou aktivitou. Nechajte deti nech sa inšpirujú prírodou z okolia a vytvoria tak obrazy, ktoré zachytávajú krásu jesene. Stromy so zmenenými listami, tekvice a hory lístia sú vynikajúcimi motívmi na maľovanie.

5. Výroba tekvicových lampiónov

S príchodom jesene prichádza aj mnohými obľúbený sviatok Halloween. Vytváranie vlastných tekvicových lampiónov je zábavnou aktivitou, ktorá zároveň rozvíja jemnú motoriku detí. Nechajte ich vyrezávať tváre alebo vlastné vzory na tekvicu a potom vnútro spoločne rozžiarte sviečkou.

6. Hľadanie pokladov v prírode

Jesenná príroda je plná zaujímavých pokladov ako sú žalude, šišky, gaštany a farebné listy. Zorganizujte rodinný výlet do prírody a navrhnite hľadanie pokladov. Deti budú nadšené z objavovania nových vecí a budete mať príležitosť venovať sa spoločnej zábave na čerstvom vzduchu.

7. Pečenie jesenných špecialít

Jesenné pečenie je nielen chutné ale je aj skvelou príležitosťou na zapojenie detí do prípravy jedál. Skúste spolu upiecť jablkové štrúdle, tekvicové muffiny alebo hruškový koláč. Vaše deti sa nebudú len zabávať, ale naučia sa aj základy varenia.

8. Záhradné práce

Jeseň je zároveň aj ideálnym časom na starostlivosť o záhradu. Deti môžu pomáhať pri zbieraní úrody ako sú jablká, hrušky a orechy, ale aj pri príprave zazimovania. Týmto spôsobom sa dozvedia o cykloch prírody a poľnohospodárskych prácach.

9. Výlety a pikniky

Využite ešte teplé jesenné dni na rodinné výlety do prírody. Môžete sa vybrať do parku alebo lesa, kde si môžete užiť napr. aj piknik. Nezabudnite so sebou vziať obľúbené hry pre aktívnu zábavu.

10. Umelecké diela z gaštanov 

Gaštany sú hojnou nádielkou jesene. Nájdete ich takmer všade popadané pri ceste či chodníkoch. Vyberte sa ich spoločne nazbierať a po príchode domov ukážte deťom ako si pomocou špáradiel a iných doplnkov môžu vytvoriť vlastné postavičky. Je to skvelý typ na aktivitu, pri ktorej sa rozvíja motorika ale aj fantázia vašich malých umelcov. 

Jeseň je naozaj kúzelným obdobím pre deti. Ponúka množstvo príležitostí na vzdelávanie, tvorivosť a spoločný čas strávený s rodinou. Týchto 10 kreatívnych aktivít sú len zlomok toho, čo môžete v tejto sezóne s vašimi deťmi robiť. Nezabudnite, že cieľom nie je výsledok ale aj samotný proces. Tieto aktivity posilňujú väzby medzi deťmi a rodičmi, učia deti o prírode a kreativite a vytvárajú spomienky.

Takže, choďte von, užívajte si krásu jesene a nechajte rozkvitať detskú kreativitu.

Ak máte nejaké nápady na jesenné aktivity, ktoré ste si vy už vyskúšali a neboli spomenuté v dnešnom článku, tak budeme vďační, ak sa s nami o nich podelíte.

Jesenná sezóna je čas na zdieľanie a inšpiráciu, a my sme radi, že sme aj týmto článkom mohli prispieť k vašej jesennej zábave.